Bob de Bouwer

Wat is een Backbone?

Bob de Bouwer

Administrator
Forumleiding
Lid geworden
3 dec 2022
Berichten
447
Waarderingsscore
90
Punten
28
Netherlands
Usenet-backbone

Wat is een usenet-backbone?


Het standaard niveau van usenet wordt 'de usenet-backbone' genoemd. Vanwege de aard van het protocol is deze samengesteld uit servers die in privébezit zijn en servers die door derden beheerd worden. Afhankelijk van de backbone die je kiest, heb je toegang tot verschillende retentiepercentages, accountopties en nieuwsgroepen.

Welk usenet-backbone moet je kiezen?

Als je usenet gebruikt, heb je een aanbieder nodig. Er zijn veel aanbieders om uit te kiezen. Elke aanbieder biedt je verschillende voordelen. Er is echter een belangrijk ding om te overwegen; welke usenet-backbone zou je het liefst gebruiken?

Tier-1 usenet-aanbieder

Een tier-1 usenet-aanbieder is een aanbieder die directe toegang heeft tot een usenet-backbone, dan wel door eigendom van het servernetwerk, dan wel als onderdeel van een groter bedrijf dat die toegang heeft. Als gevolg van deze directe toegang bieden tier-1 aanbieders meestal betere overdrachtssnelheden en betrouwbaardere verbindingen.

Niet-tier-1 usenet-aanbieder

Aan de andere kant zijn non-tier-1 aanbieders wederverkopers die een contract sluiten met een bedrijf om toegang te krijgen tot de backbone. Hun snelheid of data zijn vaak beperkt in vergelijking met tier-1 aanbieders. Dit hoeft echter niet per se een slecht iets te zijn. In bepaalde gevallen heb je misschien niet alle voordelen nodig die worden aangeboden door een tier-1 usenet-aanbieder en kun je geld besparen door een wederverkoper te gebruiken.

Waarom een backbone gebruiken?

Zoals we hierboven vermeldden, bieden verschillende backbones verschillende functies. Hoewel er een behoorlijke overlap tussen is, bevat niet elke backbone dezelfde data.

Als tier-1 aanbieder zijn wij bijvoorbeeld eigenaar van onze servers en hebben we veel aspecten zelf onder controle. Wanneer je je bij ons aanmeldt voor usenet-diensten, bewaren wij bijna 13 jaar aan gegevens. We verhogen dit elke dag met één dag om te voorkomen dat gegevens onnodig worden verwijderd. In de zeldzame gevallen waarin we een artikel om de een of andere reden toch moeten verwijderen, kan het echter nog steeds toegankelijk zijn op een andere backbone.

Dit kan een reden zijn waarom je meerdere accounts op verschillende usenet-backbones wilt hebben. Je kunt bijvoorbeeld een primaire aanbieder selecteren en daarnaast een goedkopere 'block-account' op een andere backbone kiezen om zo ontbrekende artikelen bij de primaire aanbieder te vinden.

De juiste backbone kiezen

Bij het kiezen van een usenet-aanbieder moet je een aantal dingen in overweging nemen. Met name de backbone waarop de aanbieder werkt is van belang.

Enkele factoren om rekening mee te houden:

Retentie

Met een hoog retentiepercentage is de kans op het voltooien van downloads hoger. Lage retentiepercentages, zelfs van tier-1 aanbieders, kunnen duiden op hardware van mindere kwaliteit of kostenbesparende maatregelen.

Type accounts

In principe zijn er twee soorten usenet-accounts: onbeperkte en block-accounts.

Bij onbeperkte accounts heb je toegang voor een bepaalde periode en kun je onbeperkt downloaden. Dit soort accounts kun je bijvoorbeeld gebruiken als primair account.

Bij block-accounts krijg je een vaste hoeveelheid data om te downloaden voor een vaste prijs. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor het maken van back-ups.

Locatie van de server

De meeste usenet-aanbieders hebben servers in de VS en de EU. Kies je voor een aanbieder met servers dicht bij je eigen locatie dan heb je over het algemeen een sterkere en snellere verbinding. Om deze reden is het een goed idee om een primair usenet-abonnement af te sluiten bij een aanbieder waarvan de servers in jouw buurt staan. Een secundair abonnement kun je dan afnemen bij een aanbieder verder weg.

Als we kijken naar de beschikbaarheid van verschillende artikelen, kan het ook relevant zijn om een primair account in de VS of de EU te hebben en een block-account in de andere. Afhankelijk van de lokale wetgeving kan een artikel beschikbaar zijn in het ene rechtsgebied en niet in het andere, zelfs wanneer dezelfde backbone wordt gebruikt.

Welke usenet-backbone is geschikt voor mij?

Nadat je al deze factoren hebt afgewogen, kun je een weloverwogen beslissing nemen over de usenet-backbone die je wilt kiezen en welke aanbieder je de beste toegang tot die backbone zal geven.

Usenet is uniek omdat je allerlei soorten informatie kunt vinden, ook als deze verloren lijkt. Het begint allemaal met het kiezen van de juiste usenet-backbone.
 

Hotrod


Betaling video voorbeeld

Hoofdpagina Registreren
Bovenaan